Specialistsjuksköterska med inriktning mot distriktssköterska - folkhälsa, 75 hp
Inriktningen mot folkhälsa innebär att du fokuserar på hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser där familjen ses som en resurs. Efter avslutad utbildning kan du arbeta inom primärvård, barnhälsovård och elevhälsa.
Yrkesutbildningen förbereder dig för att möta de krav som framtidens hälso- och sjukvård ställer på specialistsjuksköterskors förmåga att leda och utveckla omvårdnaden som distriktssköterska. Studierna i omvårdnad, på avancerad nivå, fokuserar på specialistsjuksköterskans självständiga omvårdnadsansvarkopplat till komplexa problem och vårdbehov, samt vetenskapligt och etiskt förhållningssätt. Programmet ger dig fördjupade kunskaper i hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete på individ-, familje-, och gruppnivå. Du kommer också att utföra avancerade undersökningar och behandlingar i omvårdnaden av svårt sjuka patienter, ett utmanade och ansvarsfullt arbetet som kräver att du har kunskap i såväl folkhälsoarbete som att kunna hantera avancerad teknisk utrustning och behandling.
Så fungerar det
Undervisningsspråk är svenska men kurser på engelska kan förekomma. Engelsk- och svenskspråkig litteratur används. Aktuellt utbildningsspråk framgår av respektive kursplan. När du tagit examen från programmet är du förberedd och behörig för vidare studier på forskarutbildningsnivå.
När du tagit examen från programmet är du väl förberedd för vidare studier på forskarutbildningsnivå.
Arbetsliv
En distriktssköterska med inriktning folkhälsa arbetar med folkhälsoarbete och omvårdnad inom olika områden, exempelvis inom primärvård och kan då möta personer i alla åldrar. Du kan även arbeta inom kommunal hälso-och sjukvård, med barn och ungdomar inom barnhälsovård eller inom elevhälsa. Inom primärvården arbetar distriktssköterskan också med telefonrådgivning, och har även egna mottagningar för till exempel hypertoni, bensår, livsstil, vaccination och inkontinens. Det är också vanligt att distriktssköterskor arbetar på diabetes- och astmamottagningar. För vissa områden krävs dock ytterligare kompetenshöjande kurser.
Studiestart
Vårterminen 2025
Status
Utbildningen är öppen att söka till och med 16 september 2024
Studieort
Bäckefors
Studietakt
Deltid
Undervisningsform
Platsförlagd
Nivå
Avancerad nivå
Behörighetskrav
Av Socialstyrelsen utfärdad legitimation som sjuksköterska och minst ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska samt kandidatexamen med huvudområdet omvårdnad eller motsvarande.
Examen
Specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot distriktssköterska-folkhälsa
Filosofie magisterexamen med huvudområdet omvårdnad
Utbildningsanordnare
Om Högskolan Väst Länk till annan webbplats.
Högskolan Väst erbjuder utbildningsprogram på grundnivå, avancerad nivå samt forskarnivå och kurser inom intresseområdena data och IT, ekonomi och ledarskap, hälsa och vård, lärare och språk, media, människa och samhälle, samt teknik.
Kontakt - Högskolan Väst
Behörighet, urval, antagning, studievägledning och övriga frågor
Kontakta Servicecenter Länk till annan webbplats.
Frågor om utbildningens innehåll